Hij ging werken in Wisley Gardens, de tuinen van de Britse Royal Horticultural Society. Vervolgens werkte hij op Great Dixter, als headgardener voor Christopher Lloyd. In Engeland begon hij te publiceren, in het tuinblad Amateur Gardening. Na zijn leertijd in Engeland vertrok hij naar Ierland, waar hij werkte als headgardener op Lismore Castle, bezit van de Duke and Duchess of Devonshire.
Terug in Nederland
Na tien jaar in het buitenland te hebben gewerkt keerde hij terug naar Nederland waar hij een kwekerij begon samen met Piet Oudolf. Na een hevige botsing van karakters begon hij zijn eigen kwekerij. Hij begon steeds meer te schrijven voor kranten en tijdschriften en toen hij ook nog werk vond bij de regionale radio en televisie wijdde hij zich steeds meer aan de journalistiek en minder aan het kweken van planten. Zijn kwekerij bestaat nog steeds, maar wordt nu uitgebaat door een vennoot.
Romke van de Kaa tuiniert en woont op het landgoed Hof te Dieren, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III. In 1994 verscheen zijn eerste tuinboek, Buiten de Perken, dat inmiddels voor de vijftiende maal werd herdrukt. Daarna verschenen Tuinieren gaat niet over rozen, Geluk is een grasveld, De getemde wildernis, Alles kan wachten en Verwilderen en De Onderwereld van de tuin. Over De Getemde wildernis schreef Pauline Terreehorst in De Volkskrant: “Toch is Van de Kaa niet alleen maar opstandig, relativerend en grappig. Wanneer hij adviezen geeft over de verzorging van planten is hij opeens de degelijke tuinier voor wie geen enkele plant een geheim heeft, ook al vertikken ze het zelfs bij hem weleens te groeien en te bloeien. Juist die combinatie van ironie en vakmanschap maken hem tot zo’n uitzonderlijk tuinschrijver.”
Romke van de Kaa schrijft regelmatig voor alle provinciale dagbladen van De Persgroep, van Tubantia in het oosten tot de PZC in het zuidwesten van Nederland en het AD. Ook heeft hij vaste columns en schrijft hij tuinverhalen voor Stadstuinieren. Incidenteel schrijft hij artikelen voor Groei & Bloei en De Tuin In Vier Seizoenen. In Duitsland verschijnen zijn artikelen in Der Grüner Anzeiger en in Engeland in Gardens Illustrated. Tegenwoordig is hij met regelmaat weer te beluisteren op de woensdagmiddag in het programma Lunchpauze van Omroep Gelderland
Samen met zijn Vlaamse collega Paul Geerts stelde hij ieder jaar de Tuinscheurkalender samen. Na het overlijden van Paul is zijn rol overgenomen door Caspar Dullaart. In juni 2020 verscheen Romkes laatste boek De onderwereld van de tuin, waarin hij zich verdiept in de wereld onder de grond en zelfs in de taal waarmee er daar gecommuniceerd wordt. Zijn volgende boek staat gepland voor het najaar van 2025.
Portret Romke van de Kaa: Gartenpraxis – Ulmers Pflanzenmagazin Nr. 1/2017, Pagina 74
Who's who Romke van de Kaa: Gardens Illustrated Issue 252, October/2017, Page 60