Moerbei

Van alle bomen komt de Zwarte moerbei het laatst in het blad. Pas tegen het einde van mei loopt de boom uit, en het duurt dan nog zeker een maand voordat hij volledig in het blad zit. Drie maanden later, in augustus, verschijnt hier en daar al weer een enkel geel blad, hoewel het nog tot november duurt voordat het afvalt. Dat de boom maar zo kort in blad staat is geen nadeel, want een kale Zwarte moerbei is zeker zo mooi als een bebladerde.

Moerbei 2

Maar je zult de Zwarte moerbei waarschijnlijk niet in de eerste plaats om zijn decoratieve stam planten, maar om zijn vruchten: de moerbeien. Die moerbeien waarover zoveel nostalgische verhalen de ronde doen. Ik zou zeggen: proef zelf. Een rijpe moerbei lijkt een beetje op een braam en smaakt zoet en zuur tegelijk. Natuurlijk is de waardering van smaken persoonlijk, maar wat mij betreft: ik heb aan één moerbei per jaar wel genoeg. Je zou misschien jam van moerbeien kunnen maken, ware het niet dat het onmogelijk is om het vruchtsteeltje van de vrucht te scheiden. De enige optie is wijn. En moerbeienwijn is geen tractatie, dat kan ik je uit ervaring vertellen.

Omdat een moerbei alleen in de heetste maanden van het jaar in blad zit, zou je in de verleiding kunnen komen om de Zwarte moerbei als schaduwboom bij je terras te planten. Doe dat niet; de vruchten vallen van juli tot oktober van de boom en trekken hordes vliegen en wespen aan. Bovendien geven ze vlekken die u nooit meer uit uw kleren krijgt.

Maar goed, je wilt toch een moerbei planten. Dan zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Om te beginnen moet je niet vragen naar zomaar een moerbei, maar om een Zwarte moerbei, de soort met de lekkerste vruchten en de meeste sierwaarde. En – misschien nog veel belangrijker – uw boom moet een stek zijn van een boom die vruchten draagt. Want niet alle Zwarte moerbeien dragen betrouwbaar. Sommige bomen hebben alleen maar mannelijke bloemen en dragen nooit vrucht. En na tien jaar tevergeefs gewacht te hebben breng je een boom ook niet meer terug naar de leverancier. En tenslotte moet je een moerbei de ruimte geven. Zwarte moerbeien worden vaak even breed als hoog en een hoogte van een meter of acht is geen uitzondering. Ik wil niemand iets afraden, maar wat mij betreft: ik geniet het meest van de moerbei in de tuin van een ander.