Vraag & Antwoord

Hieronder vindt u een selectie van de meest gestelde vragen & antwoorden.

Grond en bemesting

 

Welke bladeren kan ik wel, en welke niet composteren?
> Er wordt wel eens gezegd dat eikenblad niet op de composthoop mag omdat het te zuur zou zijn. Dat is onzin. Eikenblad bevat inderdaad looizuur, maar de zuurgraad van de composthoop valt met kalk gemakkelijk te corrigeren. Het is so-wie-so aan te raden om kalk toe te voegen. Kalk versnelt het verteringsproces.

 

Waarom doen rozen het slecht op zandgrond?
> Op zandgrond hebben rozen een mineralentekort. Dat valt wel tijdelijk op te lossen, maar nooit permanent. Klei en zavel zijn de beste grondsoort voor rozen. Dat neemt niet weg dat er veel rozen zijn die het op zand prima doen. Denk maar aan de duinroos, Rosa spinosissima. Ook de rimpelroos, Rosa rugosa doet het goed op zand.

 

Onkruid 

In mijn tuin staat een sierui met een driehoekige stengel. De plant bloeit met witte klokjes en is niet lelijk, maar hij zaait zich overal. Hoe kom ik er vanaf?
> Dit sieruitje koop je als bol die ‘geschikt is voor verwildering’ Het is een echt paard van Troje: wie het binnen haalt is verloren. De naam is Allium triquetrum en dit bolgewasje is met geen mogelijkheid uit te roeien. Het zaait zich uit, maar verspreidt zich ook via broedbolletjes. Bestrijdingsmiddelen en vlammenwerpers staan machteloos. Zelfs het zeven van de grond brengt geen soelaas. Er bestaat geen oplossing.


Wat kan ik doen tegen zevenblad?
> Tegen zevenblad valt niet veel te doen, behalve dan het handmatig weg te wieden. Ook is het mogelijk om een perk vol zevenblad te bedekken met landbouwfolie. Laat dat minstens een jaar liggen. Gooi er eventueel wat grond op en zaai daarin eenjarigen. 


Wat kan ik doen tegen heermoes (paardenstaart)?
> Heermoes is een van de ergste onkruiden. Steeds weer uittrekken kan de plant op den duur verzwakken. Er is één troost: heermoes doet het slecht in vruchtbare grond. Hoe meer mest, hoe minder heermoes.


Tussen mijn tegels en in mijn borders groeit een soort klavertje met rood blad en kleine gele bloemen. Hoe heet dit en wat doe ik ertegen?
> Het gaat hier om gehoornde klaverzuring, Oxalis corniculatus. Het plantje is resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Handmatig verwijderen is de enige oplossing. Tussen tegels is het overigens wel een aardig gezicht.


Jumping Jesus of Kleine veldkers: Er staat aardig wat ongewenst groen in mijn tuin. Dit haal ik geregeld weg maar het blijft terugkomen. Heb ik de ene helft klaar, staat de andere helft weer vol. Volgens mij heet het plantje met de witte bloempjes herderstasje en dat vermengt zich supersnel met springzaad.
> Het onkruidje dat u bedoelt heet kleine veldkers, Jumping Jesus in het Engels omdat de zaden bij aanraking alle kanten uit springen. Het is inderdaad familie van het herderstasje. Als je het nooit laat bloeien en consequent weghaalt ben je er na een jaar of drie vanaf. Maar dat vergt bovenmenselijke discipline. Als troost kan ik melden dat kleine veldkers eetbaar is - het smaakt naar sterrekers en je kunt er waterige sla mee oppeppen.


Mos:  Mijn tuin staat vol mos wat niet te bestrijden is. De tuingrond was vroeger poldergebied en bestaat uit stevige klei. Al meerdere malen omgespit gaten geboord met grondboor en kleisteentjes erin. Helpt het om er een flinke bovenlaag af te scheppen en nieuwe grond op aan te brengen? Ik word er écht moedeloos van steeds het mos weg te halen!
> Uw grond bevat weinig humus; vandaar het probleem met mos. Afgraven is niet nodig, maar breng ieder jaar zo veel mogelijk humus aan, in de vorm van compost, bladaarde, gemalen boomschors, afgewerkte champignoncompost, stro, of wat dan ook. Op den duur zal de structuur van de grond verbeteren en het mos verdwijnen.


Levermos: In onze tuin meest in de schaduw groeit een plantje wat ik maar niet weg kan krijgen met normaal onderhoud. Een soort plat mos. Het bloeit met een soort kleine parapluutjes.
> Dit is levermos. Levermos groet op grond die gemakkelijk dicht slaat en slecht afwatert. U kunt er vanaf komen door zoveel mogelijk organisch materiaal aan de grond toe te voegen, zoals compost, bladaarde, turfmolm, gemaken schors, cacaodoppen, afgewerkte champignonmest, of wat dan ook. Daardoor zal het levermos op den duur verdwijnen.

  

Snoeien

 

Oleander snoeien: Wanneer moet ik mijn oleander snoeien, in het voor- of het najaar?
> Oleanders hoeven in principe helemaal niet te worden gesnoeid. Het probleem is dat ze in ons klimaat niet winterhard zijn en daarom ’s winters naar binnen moeten. Als ze te groot zijn om nog door de deur te kunnen moeten ze noodgedwongen worden gesnoeid. Doe dat dan in de herfst, als ze naar binnen gaan. Maar bedenk wel: snoeien gaat altijd ten koste van de bloei.

Wanneer moet ik mijn vlinderstruik snoeien?
> Er moet niets. Een ongesnoeide vlinderstruik bloeit net zo goed als een gesnoeide. Maar als er gesnoeid moet worden, bijvoorbeeld omdat de struik te groot wordt, doe dat dan in april.

Hoe en wanneer snoei ik mijn Hydrangea Annabelle?
Hydrangea ‘Annabelle' hoeft helemaal niet te worden gesnoeid. Als je haar snoeit krijgt zij grote bloemen die na een flinke onweersbui op de grond gaan liggen. Snoei je ‘Annabelle’ niet, dan krijg je kleinere bloemen aan steviger stengels. Als compromis kun je de takken ook nog halverwege snoeien. Door al dan niet – of gedeeltelijk – te snoeien kun je dus de stevigheid van de bloemstengel beïnvloeden. Wil je per sé snoeien, doe dat dan in maart.

 

Ziekten en Plagen

 

Buxusmot: Wat doe ik tegen de buxusmot?
> Eigenlijk niks. Je kunt feromoonvallen plaatsen (vallen waarin met een vrouwelijke geurstof op sex beluste mannetjes in de val worden gelokt), maar dan trek je motten uit de wijde omgeving aan. Je kunt nestkastjes ophangen en hopen dat de mezen de rupsen opeten. Maar het beste kun je de buxus eruit gooien, want als de buxusmot verdwenen is zijn er ook nog twee verschillende schimmels die de buxus bedreigen.

Wat zijn de alternatieven? Vaak wordt Ilex crenata ‘Dark Green’ aangeplant, een Japanse dwerghulst die sprekend op buxus lijkt. Niet goedkoop en in de winter deprimerend donkergroen. Aardiger is Osmanthus delavayi, met gekarteld, donkergroen blad en witte, geurende bloemen in de lente. Knip Osmanthus direct na de bloei. Erg vrolijk is Lonicera nitida ‘Maigrün’, een struikachtige klimop uit China met piepkleine blaadjes. ‘Elegant’ is een andere, veel gebruikte cultivar. Mooie hagen kun je maken van lavendel en rozemarijn, maar de mooiste haag, die ook nog uitbundig bloeit, maak je van Choysia ‘Aztec Pearl’, groenblijvend, en witte, geurende bloemen in het voorjaar.

 

Wortelluis: Al enkele jaren heb ik last van witte beestjes aan de wortels van sperziebonen en andijvie. Het zijn kleine witte beestjes vermengd met (bruine)mieren.Heb het al aan veel mensen gevraagd, maar niemand weet wat het zijn. Kunt u helpen?
> Het gaat hier om wortelluis. Luizen leven niet alleen op het blad van planten, maar ook op de wortels. Andijvie en sla zijn wat dat betreft berucht. De mieren komen af op de zoete vloeistof die de luizen afscheiden. Wortelluis kan goed bestreden worden met roofmijten, Die koop je bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in biologische bestrijding.

De knoppen van mijn Rhododendron worden bruin. De struik bloeit niet of nauwelijks. Wat is hier aan de hand?
> De ziekte heet rhododendronbloemknoprot. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt overgebracht door een cicade, een soort spuugbeestje. Die cicade is niet te bestrijden. Hij springt weg als jij met je spuitbus arriveert. De enige remedie is het weghalen van de bruine knoppen. Gooi die in de vuilcontainer en niet op de composthoop.

 

Het blad van onze Rhododendron wordt geel en valt af. Is de struik te redden?
> Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  1. De struik krijgt te weinig mest. Geef compost en bladaarde.
  2. De struik krijgt te weinig water. Geef meer water.
  3. Er zit kalk in de grond of er is per ongeluk kalk gestrooid. Blijf met kalk uit de buurt van rhododendrons. Kies op kalkhoudende grond een andere struik.

Op het blad van mijn druiven verschijnen rode bultjes. De holle onderkant is bedekt met grijs pluis. Wat is dit en wat kan ik ertegen doen?
> Uw druif is, net als de meeste druivenstruiken in ons land, aangetast door de druivenviltmijt. Bestrijden kan door de aangetaste bladeren te verwijderen. Gooi ze in de vuilcontainer of verbrand ze in de vuurkorf. 

 

Het blad van mijn waterlelies zit vol gaten. Is hier iets tegen te doen?
> De gaten worden veroorzaakt door een kevertje. Leg een tuinslang in de vijver en laat hem overlopen. De kevers zullen met de stroom wegdrijven en hopelijk door vogels worden opgegeten.

Het blad van mijn Skimmia ziet geel. Wat is hiervan de oorzaak?
> Skimmia’s houden van zure grond. Gooi er nooit kalk bij. Op kalkrijke groen kun je beter helemaal geen Skimmia’s planten.

 

Op het blad van mijn perenboom zitten oranjegele bobbeltjes. Wat is dit en wat is ertegen te doen.
> Dit is een schimmelziekte: perenroest. Veel perenbomen hebben hier last van. Dit hoeft niet zo heel verontrustend te zijn want de oogst wordt meestal niet aangetast. De sporen van de schimmel overwinteren op de jeneverbes. Wie geen last wil hebben zal alle jeneverbessen in zijn omgeving moeten opruimen.

Slakken zijn een plaag in mijn tuin. Wat kan ik ertegen doen?
> Zorg er om te beginnen voor dat de natuurlijke vijanden van de slak, zoals de egel, de pad en de merel het in uw tuin naar de zin hebben. Gun vogels rust en laat ze niet verjagen door uw kat of die van de buren.

Besef dat opruimers, zoals de slak nuttig zijn. Stel dat er geen slakken waren, dan stonden we binnen een jaar tot onze enkels in de rottende prut. Huisjesslakken doen weinig schade: laat die met rust. Naaktslakken doen meer schade. Houd ze tegen met koffieprut, scherp zand, dennennaalden, gemalen sintels en andere slakkenwerende materialen. Heel effectief zijn koperen ringen die speciaal voor tuiniers in de handel zijn. Duur, maar ook effectief is een bestrijdingsmiddel op basis van parasitaire aaltjes. Dat is in ieder tuincentrum te koop. Maar besef: biologische oorlog is ook oorlog. Tuinier liever met planten waar slakken niet van houden.


Wat kan ik doen tegen mollen?
> Mollen eten veel schadelijke insectenlarven, zoals emelten en engerlingen. Maar ze eten ook regenwormen. Ze zijn dus nuttig en schadelijk tegelijk. Maar het nut overweegt, zeker als je de gratis drainage darbij telt die zij met hun gangen leveren. Onder tegels en bestrating kunnen mollen erg vervelend zijn. Ze zijn daar te weren door volièregaas 50 cm diep in te graven. Uit hun gangen zijn ze te verjagen met mottenballen, in ammonia gedrenkte lappen of rookpatronen. Bedenk wel dat een leeg territorium nooit lang leeg blijft. Zodra een mol is verjaagd of gevangen zal een nieuwe mol het vacante territorium in beslag nemen. In het gazon is de overlast voornamelijk cosmetisch. Leer er mee leven, zou ik zeggen. 

Mijn walnoten worden zwart en zijn oneetbaar. Wat is er aan de hand?
> De ziekte heet bacteriebrand en komt vooral voor na een vochtig seizoen, en/of wanneer de walnoot staat in grond die slecht afwatert. Aan het weer valt weinig te doen, maar drainage zou je misschien kunnen verbeteren door bladaarde, compost etc toe te voegen. Daarnaast zijn moderne walnotenrassen minder gevoelig voor bacteriebrand. Ruim in ieder geval alle afgevallen aangetaste noten en bladeren op, omdat de bacterie daarop overwintert. 

Verdroogde druiven: Nu ik mijn ‘Roem van Boskoop’ aan het oogsten ben zie ik dat ongeveer de helft van de bessen ietwat ingedroogd zijn; ze lijken wel wat op krenten, terwijl de rest mooi vol en dik is. Worden deze misschien door insecten aangeprikt? Kan je die bestrijden en zo ja waarmee?
> De ingedroogde druiven zijn waarschijnlijk gedeeltelijk leeggezogen door een wants. Hiertegen valt weinig te doen. Je kunt rijpe druiven niet met een insecticide bespuiten zonder je eigen gezondheid te schaden.

Bramenleed: Ik heb een braamstruik die uitbundig gebloeid heeft en dus ook veel vruchten. In het begin heb er wel wat rijpe kunnen plukken, maar daarna werden ze maar halfrijp. Het uiteinde bleef rood en keihard. De meesten bleven rood en hard. De struik lijkt mij gezond want er zijn een heleboel nieuwe uitlopers gevormd. Wat kan de oorzaak zijn ?
> De harde rode deeltjes in de braam worden veroorzaakt door een mijt, de bramengalmijt. Spuiten met zwavel in het voorjaar kan helpen en ook het opruimen van het dode blad is aan te raden. Snoei de afgedragen takken direct na de oogst weg. Ook het opruimen van de aangetaste bramen houdt de mijtenpopulatie in toom. 

Sier- en moestuin

Mijn floxen krijgen altijd meeldauw. Valt hier iets tegen te doen?
> Om te beginnen zijn is de ene flox gevoeliger voor meeldauw dan de andere. Ten tweede krijgen planten altijd meeldauw als ze te droog staan. Geef meer water. Dan zal het probleem zich waarschijnlijk niet meer voordoen.

Mijn bonen worden steevast door duiven opgegeten. Valt hier wat tegen te doen.
> Span een net over de pas gezaaide bonen en haal dat pas weg als de eerste echte bladeren zijn verschenen. Duiven hebben het vooral op de kiembladen voorzien. Een andere mogelijkheid is om de bonen binnenshuis te zaaien en ze pas uit te planten nadat het eerste paar echte bladeren verschenen is.

 

 

Kamer- en kuipplanten

Kan mijn Amaryllis na het bloeien in de tuin?
> Een uitgebloeide Amaryllis (Hippeastrum) kan na de bloei wel naar buiten, maar hij kan niet in de volle grond worden uitgeplant. Zet hem met pot en al buiten. Blijf iedere week water en vloeibare mest geven totdat het blad in het najaar afsterft. Houd dan op met water geven. Begin weer als de bol weer uitloopt. Haal de plant eind september naar binnen.

Kan ik sinaasappelpitten zaaien?
> Jazeker, maar de sinaasappelboompjes die daaruit groeien zullen zeker een jaar of tien nodig hebben voordat ze gaan bloeien en vrucht dragen. En of die vruchten dan lekker zullen zijn is afwachten.

 

Diversen

Eikenblad: Kan ik eikenblad gebruiken voor het maken van bladaarde?
> Eikenblad maakt prima bladaarde. Het verteert niet snel, zoals bijvoorbeeld linden- of kastanjeblad. Eventueel kun je het verteringsproces versnellen door aan de bladhoop wat kalk toe te voegen. Kalk neutraliseert ook het looizuur dat eikenblad van nature bevat.

 

In mijn gazon heb ik ieder jaar een heksenkring van paddenstoelen. Wat kan ik hiertegen doen?
> Hiertegen kun je niks doen. De paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een uitgebreid ondergronds netwerk van schimmeldraden. De schimmels dragen bij aan de gezondheid van bomen en struiken in de tuin. Reden om de paddenstoelen met rust te laten. Daarnaast zijn ze na de eerste nachtvorst weer weg.

 

Op de stam en de takken van mijn appelboom zitten grijsgroene korsten. Zijn die schadelijk?
> Het gaat hier om korstmossen. Die zijn meestal een indicator van een goede luchtkwaliteit. U zou er dus blij mee moeten zijn. Kostmossen zijn volkomen onschadelijk.

Liriope muscari bloeit niet meer: Jaren had ik een bloeiende liriope muscari-beplanting aan de zuidkant van een schuurtje. Ik meende deze wat te moeten uitdunnen om ze ook in mijn border te zetten. Dit heb ik 3 jaar geleden gedaan. Groot is mijn teleurstelling (verdriet), geen bloei meer! Hebt U een raad voor mij?
> Liriope houdt van warmte en bloeit rijker in de zon dan in de schaduw. Misschien staan ze te koel in uw border. Ook komt het voor dat slakken de bloemknoppen- in- wording  opeten. Daarnaast zijn er cultivars van Liriope muscari in de handel die niet of nauwelijks bloeien. Maar dat is hier niet het geval.

 

Versnotten: Bestaat er een truc om snijbloemen zoals dahlia's minder snel te laten versnotten in een vaas? Heb ooit gehoord dat en druppeltje chloor zou helpen, is dat verstandig? 
> Ja, een druppel chloor helpt. Een druppel Dettol is nog beter.

 

Troebel water: Wij hebben een akelig probleem met onze vijver. We krijgen hem niet helder, het is een grote groene poel. Geen drab, geen draadalg, maar wat dan? We hebben al van alles geprobeerd, tegen zweefalg, zuurstofplanten, niets helpt. Weet u misschien iets?
> Ik moet gokken, want uw beschrijving is niet erg precies. Het wil nog wel eens helpen om een onsje watervlooien te kopen bij een aquariumhandel en die in de vijver los te laten. Ook een baal stro kan water helder maken. En een goed geheim wapen is het watersoldaatje , of krabbenscheer, een plant die enorm veel alg uit troebel water kan filteren.