Slang

Ziezo, dat klusje zit erop. Tevreden steek ik mijn spitvork in de grond. Dwars door mijn rubber kaplaars. Een vriendin die met een scherp gepunte mestvork werkte had minder geluk. Zij spietste haar eigen voet aan de grond. Veel ongelukken gebeuren in en om het huis. Om het huis wat mij betreft, want ik werk liever in de tuin dan in het huis. En ik kan een hele catalogus samenstellen van kleiner en groter leed dat mij in de tuin is overkomen.

Gelukkig draag ik een bril. Die wordt soms door een terugzwiepende tak van mijn neus geslagen, maar toch zijn mijn ogen relatief veilig. Het meeste oogletsel ontstaat door doornstruiken, of doordat iemand zich bukt en met zijn oog op de punt van een bamboestok terechtkomt. En bamboestokken zijn een universeel hulpstuk om planten aan te binden.

Er bestaan oplossingen. Wie zijn border veiliger wil maken kan op iedere bamboestok een tennisbal prikken. Het kost wat tennisballen, maar het voorkomt veel ellende. Ook zie je weleens dat op alle stokken een bloempotje prijkt. En voor wie helemaal niet meer weet wat hij een tuinier cadeau moet geven bestaan er zelfs speciale bamboestokpuntenbeschermers: kleine aardewerken dopjes die je bovenop de stokken zet.

Maar niet alleen ogen lopen gevaar in de tuin. Het breken van ledematen is heel gewoon. Vaak als gevolg van een trapleer of ladder die niet zo stevig stond opgesteld. Mij overkomt het herhaaldelijk dat ik boven op een trapleer sta om een appel of pruim te plukken en dat een van de trappoten plotseling wegzakt in een mollengang. De trap kapseist en het is een wonder dat ik tot nu toe alleen maar enkels heb verstuikt, inplaats van gebroken.

Soms hebben tuinongelukken een hoog slapstickgehalte. De tak doorzagen waarop je zelf zit gebeurt alleen maar in mopjes, maar de tak doorzagen die je vervolgens op je hoofd krijgt overkomt bijna iedereen. Ook de zaag die halverwege de zaagsnede blijft vastzitten en met geen mogelijkheid meer is los is te krijgen, zal velen bekend zijn.

Struikelen over rondslingerende harken en schoffels; ongelukjes met snoeischaren, en vallen over tuinslangen – het zal menigeen bekend voorkomen. En veel van die ongelukken zijn natuurlijk te voorkomen. Door zaken goed op te ruimen. Daarom ben ik ook zo tevreden met mijn City Gardening Spiraalslang van Gardena die ik gratis kreeg toegestuurd. De slang is bedoeld voor kleine stadstuinen en balkons en veert na gebruik weer keurig in een spiraal terug. Die hang je vervolgens aan een haak onderaan de kraan.

Zelfoprollende tuinslangen zijn er natuurlijk allang, maar wat moet je met meters tuinslang op een klein balkon. Deze rol je tot maximaal 7,5m uit. Genoeg voor een terras of balkon.

En zelf ben ik weliswaar nog nooit over mijn tuinslang gestruikeld, maar wel heb ik de mijne overreden met de grasmaaier, met een fraaie fontein als gevolg.

 

Provinciale Dagbladen De Persgroep