Plukken

En – de wildplukwijzer al op je smartfoon geïnstalleerd? Ik woon niet in de Randstad en denk bij het woord ‘wildplukken’ aan houtduiven en fazanten, maar ik behoor tot een uitstervende minderheid. De moderne mens denkt aan een actief dagje uit met het hele gezin – een leuke en educatieve invulling van een vakantiedag. En nog productief ook. Jammer alleen, dat de makers van de wildplukwijzer meer verstand hebben van appjes dan van plukken. Zo beloven ze je te leiden naar plaatsen waar je gratis appels, walnotenbomen en zoutmede kunt plukken.

Daslook 2

Appels pluk je, dat klopt, maar ik ben nog nooit een wilde appel tegengekomen die de moeite van het eten waard was. Notenbomen pluk je niet, die plant je. Of je rooit ze. Maar goed, dat is een melig grapje. Natuurlijk begrijp ik best wat er wordt bedoeld. Maar dan nog: Walnoten pluk je niet. Zolang ze aan de boom hangen zijn ze nog niet rijp. Je raapt ze, en dat doe je pas als ze onder de boom liggen. En de plaats waar je ze raapt houd je natuurlijk geheim. Als je die op internet verklapt, dan zul je weinig noten rapen. Over zoutmede kan ik kort zijn: die bestaat niet.

Soms kan er bij het wildplukken iets mis gaan; ik herinner me een geval waarin padvinders op zomerkamp gevlekte scheerling plukten, in plaats van peterselie waar de plant wel wat op lijkt. Volgens de overlevering maakte Socrates een einde aan zijn leven met behulp van deze plant. Met de padvinders ging het niet veel beter.

De meeste wildplukboeken geven recepten voor daslook, een uiensoort die in het wild in Zuid-Limburg groeit. Daar staan de bossen er vol van. Toch staat daslook op de lijst van beschermde planten. Het plukken is dus illegaal. Daarnaast lijkt het blad van daslook sprekend op het blad van het lelietje-der-dalen. En laat dat nu juist onze giftigste plant zijn. Het lelietje mist de uiengeur. Goed ruiken dus, voordat je illegaal aan het oogsten slaat.

Daslook hoef je trouwens helemaal niet in het wild te oogsten. De plant wordt door de bloembollenhandel aangeboden. ‘Goed voor verwildering’ staat er dan meestal bij. Dat klopt: je komt er nooit meer vanaf.

Maar de meeste wildplukkers zullen zich beperken tot het plukken van bosbessen en bramen. En daar schuilt een ander gevaar: bosbessenplukkers zullen waarschijnlijk in aanraking komen met teken, en in het braamstruweel loert de vossenlintworm. Nu wordt het gevaar van de tekenbeet in de natuur overdreven, naar mijn mening. Om te beginnen is een teek nog trager dan een slak en is het goed mogelijk het beest bijtijds te onderscheppen. Ten tweede heb ik meer last van teken in mijn tuin dan in de woeste natuur.

En wat betreft de vossenlintworm: Vossen zijn wildplassers. Pluk die bramen die hoger hangen dan een vos kan plassen, en je loopt geen enkel gevaar. Ga wel even na of de eigenaar van de wilde natuur überhaupt op wildplukkers is gesteld. Je zou de eerste niet zijn die met een schot hagel van een particulier landgoed wordt verjaagd.